Słodownia Strzegom

Słodownia w Strzegomiu nieopodal Wrocławia została założona w roku 1896 przez niemiecką rodzinę Wahrendorf. Spłonęła w 1906 r., ale już w rok po odbudowie stała się jak na owe czasy bardzo nowoczesnym obiektem przemysłowym wyposażonym w urządzenia do procesu
słodowania przez firmę Galland i systemy suszarni marki Linz. W latach 20. Słodownia produkowała 8 tys. ton słodu rocznie, zatrudniając 50-60 pracowników ze Strzegomia i okolic. Zasłynęła z produkcji szerokiej palety słodów o wyjątkowej jakości. Popularnością cieszył się słód karmelowy i kolorowy. Początkowo sprzedawano go na Dolnym Śląsku, z czasem większą cześć produkcji była wysyłana za granicę, m.in. do Szwecji, Norwegii, a nawet do Ameryki Południowej. Podczas działań wojennych słodownia zachowała się w nienaruszonym stanie, dzięki czemu jej produkcja mogła być wznowiona już w 1946 r.

W 2004 r. Słodownia Strzegom, wspólnie ze Słodownią Sierpc została wykupiona przez Danish Malting Group, a w 2016 oba zakłady weszły w skład fińskiej grupy słodowniczej Viking Malt Oy. Obecnie w Strzegomiu produkuje ok. 20 tys. ton słodu rocznie, a oferta obejmuje szeroką paletę słodów specjalnych – kolorowych i wędzonych, które eksportowane są do 40 krajów.